Programa

CULTURA I PATRIMONI
ARGENTCAT, CAP A UNA OFERTA CULTURAL MÉS RICA I PARTICIPATIVA
La salut d’una vila es mesura també pel nivell cultural dels seus habitants. L’Ajuntament no ha de centralitzar l’activitat cultural, ni monopolitzar-la. Simplement ha de contribuir a generar-la amb eines de col·laboració, promoció i recursos, fent que siguin les entitats i les persones les quals, amb les seves activitats i propostes, propiciïn la riquesa cultural d’Argentona. Això farà que ens en sentim ben orgullosos d’on vivim.
Les activitats culturals de les entitats constitueixen un veritable patrimoni cultural per Argentona, són l’autèntica encarnació de la societat civil catalana en l’àmbit local. Però des de l’Ajuntament cal aportar la gestió adequada per a la catalogació, protecció i divulgació  de l’important patrimoni arquitectònic i natural que posseïm. De fet, quan visitem un poble o un país que té cura de tota la seva riquesa cultural, sovint diem “aquí sí que gaudeixen de qualitat de vida”. Doncs nosaltres aspirem, no a dir-ho, sinó a viure-ho. I a què les opcions culturals quedin ben repartides i siguin realment participatives, arribant a tothom i guanyant nous interessats i adeptes / o practicants.
LES PROPOSTES D’ARGENTCAT:
1. LES ENTITATS. Donarem suport incondicional a les nombroses entitats culturals amb què ja compta Argentona. Això vol dir facilitar possibilitats d’actuació reals i coordinant l’activisme des d’una Regidoria de Cultura que compti amb totes i cadascuna. Valorarem l’esforç que fan en la justa mesura, traduint aquest esforç en un major reconeixement social i aportant els recursos econòmics necessaris per al desenvolupament dels seus projectes. Un poble amb les entitats sòcio-culturals actives i engrescades és un poble que  gaudeix de més autoestima.
2. ELS BÉNS CULTURALS I LA NOSTRA HISTÒRIA. Amb el catàleg a punt d’aprovació final no n’hi ha prou. És una eina important, però ara ve l’etapa de la seva aplicació. Cal vetllar per la protecció dels béns catalogats (arqueològics, arquitectònics, naturals i ambientals) i promoure’n la seva conservació.  
En aquest sentit, és important fer créixer el coneixement de la història local i també la de Catalunya. També hem d’ajudar a la recerca local, que és una aportació clau al coneixement de la realitat nacional catalana.  Conferències, debats, col·loquis i cursets de divulgació i formació no hi poden faltar en el calendari. Pensem que qui no coneix la seva història no la pot ni valorar ni estimar. Què en faríem d’una Argentona històricament desmemoriada?   ¿Hem de  continuar veient durant molt de temps com va enrunant-se la casa d’estiueig de Puig i Cadafalch a la plaça de Vendre? Un poble que coneix el seu patrimoni i el manté en bon estat és un poble orgullós de si mateix i  de la seva història. Un poble amb futur.
3. LA LLENGUA CATALANA. La nostra llengua nacional encara és lluny de la plena normalització. En som conscients i hi volem contribuir fent que el català sigui sempre present, per exemple, al cinema del centre parroquial, als rètols de les botigues, a l’administració pública, en les activitats de totes les entitats, als mitjans de comunicació, etc.  La cohesió social, la igualtat d’oportunitats, també passa perquè un poble tingui una llengua consolidada en l’ús social i de qualitat, sense menystenir de cap manera l’existència d’altres llengües, l’ús i el coneixement de les quals ens han enriquit com a país. Ens cal una política lingüística també des de l’Ajuntament, que faciliti l’aprenentatge i l’ús efectiu del català als nouvinguts i que promocioni el català amb el prestigi i la qualitat que es mereix, sobretot entre els joves, que faci del català la llengua comuna.
4. LES FESTES I TRADICIONS. Argentona té arrelades i en procés de recuperació moltes  de les festes i tradicions que han marcat la seva personalitat. Des de la més coneguda festa del càntir per Sant Domingo, fins a un bon nombre d’aplecs, trobades de puntaires, geganters, marxes excursionistes, tres tombs, cavalcada de reis, fires, cercaviles, la festa de Corpus, de la vellesa, etc, etc. És on ens retrobem els vilatans de tant en tant, ja sigui per creença o pel noble plaer de conrear les tradicions més nostrades. Tot aquest llegat és ben viu i encara s’ha de promocionar més. Aquest punt enllaça amb el suport a les entitats esmentat. Un poble amb tradició és un orgull pels seus habitants.
5. ELS ESPAIS DE DIVULGACIÓ CULTURAL.  Segur que llegint aquest títol ja heu pensat en la malaguanyada Sala. Volem dissenyar un model de gestió per a poder donar a aquest espai el protagonisme que es mereix i perquè no suposi una gran càrrega econòmica pel municipi. 
El paper d’algunes entitats també és clau en aquest tema: cal que el Centre d’Estudis Argentonins (CEA), la Casa Gòtica, el Museu del Càntir i la Col·lecció de Puntes consolidin la seva tasca i esdevinguin focus culturals cap a la vila i encarats al turisme cultural que ens visita. Millorar la dotació de l’arxiu de la casa Gòtica, reformular la Velcro, impulsar la biblioteca municipal i recolzar l’activisme encomiable del Centre Parroquial són altres  tasques pendents. Un poble que aprecia l’art, la música, la dansa, el teatre, la llengua, la literatura i la recerca és un poble culturalment lliure.